Crazy Pictures i sitt kreativa kaos på kontoret i Norrköping.
2025-02-07
Närodlad film från Norrköping för hela världen
Crazy Pictures sätter Norrköping på filmkartan med berättelser som föds ur småstadens puls men som siktar mot världens största filmdukar. Olle Tholén berättar om vägen från lokala idéer till globala visioner – och om viljan att skapa film på egna villkor.
Bland manusbuntar och skissblock tar nästa stora film form. Eller rättare sagt – de fem filmer som är på väg att bli verklighet. På Crazy Pictures kontor i Norrköping råder en kreativ storm där varje samtal öppnar för nya möjligheter.
– Att vi inte är från Stockholm eller någon stor filmstad är en viktig del av vårt varumärke, säger Olle Tholén, en av fem grundare.
För Crazy Pictures är Norrköping mer än en plats på kartan – det är pulsen i deras filmskapande, där rötterna alltid finns kvar i det lokala.
Sedan starten 2008 har filmkollektivet trott på att de kan skapa något stort från Norrköping och nå ut i världen.
– Vi är alltid Crazy Pictures från Norrköping när vi är ute och reser. Att vi kommer härifrån är en grej för oss. Rent lägesmässigt har vi allt vi behöver – skogar, skärgården, ruffigheten, det fina, fabrikerna, lantbruken och småorterna. Ett Sverige i miniformat.
För Crazy Pictures är Norrköping också en plats där man kan vara både företag och kultur.
– Fem procent av tiden är vi ute och filmar, resten är vi ett bolag här i stan. Att verka här betyder också att vi bidrar till näringslivet runt omkring. Varje inspelning engagerar så många – hotell som kan ta emot filmteam, företag som låter oss filma på deras bakgårdar. Det blir ett nätverk där alla är med och ser till att saker faktiskt blir av.
Hållbarhet i varje tagning
Olle Tholén är kritisk till filmbranschens vana att söka billigare inspelningsplatser utomlands.
– Det är en tendens att filma i östra Europa för att det är billig arbetskraft. Mycket av det du ser på bio är egentligen inspelat i Lettland eller Litauen, berättar han.
Men ni står för något annat?
– Ja, vi måste anstränga oss i alla led. Vad blir vårt avtryck i koldioxid när vi flyger ett helt team till andra sidan Europa? Det är slut på den tiden när vi kan komma undan.
Den första långfilmen, Den blomstertid nu kommer, blev ett vågspel på alla plan. Ambitionsnivån var i himlen, som Olle Tholén utrycker det, och man filmade i 110 dagar.
– Vi satsade all tid, all ekonomi och alla relationer. Varje inspelningsdag kostar några hundra tusen, och vi kan inte bara säga att vi är sjuka. Det är verkligen ’the show must go on’. Hade filmen inte gått bra, hade vi nog inte hållit på idag.
Som tur var blev det en succé, med 115 000 biobesökare?
– Mm, men vi var rätt slut efteråt. Det var ett underverk att ingen dog.
Från Vånga till världen
Crazy Pictures resa har sedan starten utvecklats till att handla om att inte bara överleva – utan leva.
– I början handlade det om att bevisa något. Nu är drivkraften att leverera riktigt bra grejer och att skapa på ett sätt där vi håller ihop som filmskapare och vänner. Ett lyckat projekt för oss idag är när vi alla slipper gå i terapi och slipper stressymptom efteråt. Vi har lärt oss mycket om hur vi kan jobba mer hållbart, både kreativt och mentalt.
Senast Crazy Pictures nådde internationella höjder var med UFO Sweden, som hade premiär i Sverige samtidigt som Avatar.
– Vi överlevererade utomlands. Filmen blev oväntat stor i otippade länder som Sydkorea. Det är ju inte det man tänker när man står i en skog i Vånga och filmar, säger Olle Tholén med ett leende.
Men Crazy Pictures tänker alltid stort – utan att nödvändigtvis sträva efter att bli störst.
– Vi behöver inte bli största filmstaden i Sverige, men vi vill bli den bästa.
Vilken roll spelar ekonomin som drivkraft för er?
– Vi har gått från att göra filmer för några tusenlappar till budgetar på 40 miljoner kronor. Men vi blir inte stormrika av det här. Vi vill hitta ett hållbart sätt att jobba på.
Sedan senaste långfilmen har Crazy Pictures startat fem (!) parallella projekt, var och en med unika, långt utvecklade koncept.
– Det är som att starta fem olika företag – alla med sin egen publik och potential. Men gemensamt är att vi gör dem på vårt sätt. Vi vill inte göra dussinfilmer.
Olle Tholén beskriver filmskapandets glädje som en långsam, stegvis process – ”som att koka en groda”.
– Man står där med ett fragment av en idé och vet att det kan bli bra. Men det sker gradvis, med motgångar på vägen. Att vara på röda mattan i 30 minuter var tredje år är en så liten del av det hela. Den verkliga kicken kommer i processen.
”Filmen blev oväntat stor i otippade länder som Sydkorea.”
Olle Tholén, Crazy Pictures

Olle Tholén delar tankarom filmskapandets glädjeoch utmaningar. Foto: Magnusmedia
Konkurrens från Tiktok
Crazy Pictures har ett komplicerat förhållande till sociala medier. Kollektivet slog igenom på Youtube en gång i tiden – men det var drygt 15 år sedan.
– Idag är vi lite motvilliga att bygga vårt varumärke där. Men ibland funderar vi på att damma av våra kortfilmsskills och göra några galna, korta saker igen.
Olle Tholén reflekterar även över dagens kulturklimat i Norrköping och behovet av nya kreatörer.
– Vi är gamla gubbar nu, och det behöver komma nya tonåringar. Vår generation såg upp till de som gjorde filmer som Forrest Gump och Jurassic Park. Idag verkar unga inte ha filmregissörer som förebilder på samma sätt. Nu vill många bli Youtube-stjärnor och göra innehåll om sig själva. Vi saknar berättande som bygger något större, där människor skapar tillsammans.
Ett annat fokus för Crazy Pictures är att ge tillbaka till staden – både kulturellt och ekonomiskt. Man har jobbat med utställningar för Arbetets museum och gjort filmvandringar i stan.
– Vi försöker verka inom mer än bara film – vi är både näringsliv och kultur, säger Olle Tholén.
Hoppas du att era framgångar kan hjälpa till att förändra synen på Norrköping som en kulturell stad?
– Det har spridits ett rykte om Norrköping som en kulturslaktad stad, men det är inte hela bilden. Det finns mycket här som är värt att uppmärksamma på ett positivt sätt.
Olle Tholén är tydlig med att framtidens största konkurrens finns utanför filmbranschen.
– Vår största konkurrent idag är att folk sitter hemma och scrollar sig till sömns på TikTok eller Instagram i stället för att se på film. Distraktionen är enorm. Men vi tror fortfarande på bioupplevelsen. Det är en magi i att sitta i en mörk biosalong och uppslukas i en historia.
FAKTA
• Crazy Pictures grundades 2008 i Norrköping av Olle Tholén, Hannes Krantz, Victor Danell, Rasmus Råsmark och Albin Pettersson.
• Som kollektivt filmskapande team kombinerar de lokala miljöer i Östergötland med internationella ambitioner och hämtar inspiration från både amerikanska storfilmer och svensk verklighet.
• Filmkollektivet slog igenom på Youtube med kortfilmsserien Poesi för fiskar.
• Deras debutlångfilm Den blomstertid nu kommer lockade 115 000 biobesökare och såldes till 116 länder, medan deras senaste film, UFO Sweden, skapades med en budget på 40 miljoner och blev en internationell storsäljare.
• Crazy Pictures engagemang sträcker sig också utanför filmvärlden: de samarbetar med Norrköpings lokala näringsliv, skapar utställningar och ordnar filmvandringar. Deras mål är att sätta Norrköping på kartan som Sveriges ledande kulturstad.