2025-02-07

    Brottsplatser i 3D – tekniken som löser verkliga fall

    I Norrköping har brottsplatser fått nytt liv som digitala tvillingar. Med Visual Crime Scene kan poliser och allmänhet kliva in i en 3D-värld där teknik möter verklighet – och förändrar hur brott utreds.

    Ett skotthål perforerar en gatuskylt, tomhylsor gnistrar på asfalten. Några meter bort ligger en kropp orörlig. Du söker varsamt genom brottsplatsen efter detaljer som kan avslöja sanningen.

    Men det här är ingen verklig scen – det är en digital tvilling, en 3D-modell där tekniken låter dig utforska varje spår och återskapa händelseförloppet i det fiktiva ”Garnisonsmordet”.

    På Visualiseringscenter C i Norrköping används banbrytande teknologi för att skapa ”Visual Crime Scene”, en interaktiv brottsplatssimulering som förändrar hur rättsväsendet arbetar.

    Hjärnan bakom idén är Lena Klasén, adjungerad professor i digital forensik och en av Sveriges främsta inom området. Med en bakgrund på både Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) och FOI, samt erfarenheter från Drottninggatan-utredningen, insåg hon tidigt att 3D-visualisering kunde bli en gamechanger.

    – Under Drottninggatan-attacken stod vi på NFC inför en otroligt komplex brottsplats: 1,6 kilometer lång, 150 måls­ägande och stora mängder bevismaterial. Den 3D-modell NFC skapade blev avgörande i att visualisera hela händelseförloppet, både för utredningen och rättegången. I stället för att läsa 7 000 sidor förundersökning kunde vi visa allt i en minutlång film, berättar Lena Klasén.

     

    AI visar vägen

    Nu tar Visual Crime Scene tekniken vidare. Modellerna blir alltmer avancerade och kan inkludera detaljer som kulbanor, skottskador och till och med rekonstruerade mordoffer. Genom att använda CT-skanningar kan forskare återskapa exakt hur en skada uppstått och fastställa exempelvis skjutvinklar.

    Tekniken bakom projektet bygger också på den senaste utvecklingen inom artificiell intelligens. Genom multimodal AI kan utredare nu interagera direkt med modellen och ställa frågor som: ”Kan vi se brottsplatsen från gärningsmannens perspektiv?” eller ”Var hittades hylsorna från skjutningen?”. Frågorna översätts till kommandon, och modellen presenterar visuella svar. Det skapar en helt ny nivå av förståelse för vad som hänt – en slags virtuell CSI-träning som ger utredare unika möjligheter att gå tillbaka till brottsplatsen utan att lämna kontoret.

     

    Framtidens rättsväsende

    Visual Crime Scene har skapats genom samarbete mellan Polisen, Visual Sweden, East Sweden Game, Visualiseringscenter C, forskare från Linköpings universitet med flera. Teknik från NFC och Lutra används för att skapa hyperrealistiska modeller, som nu även involverar Intel i samarbetet.

    – Förr kunde vi bara modellera byggnader. Nu kan vi åter­skapa rekonstruerade människor. Det är en enorm hjälp för både utredningar och rättegångar, säger Lena Klasén.

    Utöver rättsväsendet har tekniken potential att användas i andra områden. Visualiseringar som dessa kan effektivisera allt från utbildning till säkerhetsarbete inom industrin. Lena Klasén ser möjligheter att sprida tekniken brett, men med en tydlig gräns för att skydda integriteten:

    – Vi vill inte skapa ett storebrorssystem. Det här handlar om att använda tekniken smart och balanserat, påpekar hon.

    Framöver planerar Visualiseringscenter C att utöka Visual Crime Scene med ännu mer komplexa scenarier. Ett exempel är en kedja av händelser som börjar i Norrköpings hamn med misstänkta sprängladdningar och leder till internationella brott med kopplingar över flera platser. Lena Klasén tror på en framtid där tekniken förändrar förutsättningarna för brottsutredningar:

    – Detta är framtiden för rättsväsendet.

     

    ”Under Drottninggatanattackenstod vi på NFC inför en otroligt komplex brottsplats.”

    Lena Klasén

    Lena Klasén. Foto: Peter Holgersson

     

    FAKTA

    Visual Crime Scene

    •  Visual Crime Scene är ett projekt som kombi-nerar forskning, spelteknik och AI för att skapa interaktiva 3D-modeller av brottsplatser. Syftet är att förbättra rättsväsendets metoder genom att ge utredare möjlighet att analysera brottsplatser på ett helt nytt sätt – från olika vinklar och perspektiv.

    •  Projektets första scenario är det fiktiva ”Garnisons-mordet”, där en digital tvilling av en brotts-plats låter både utredare och besökare utforska varje detalj i en interaktiv miljö.

    • Visual Crime Scene är en del av utställningen på Visualiseringscenter C.

    Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

    Jag förstår
    Dela