2025-02-07
Så bygger Norrköpings Hamn framtidens hållbara logistiknav
Norrköpings Hamn satsar stort på hållbar logistik. Med en ny omställningsstrategi, elektrifiering och landström möter hamnen framtidens krav. Inom
ramen för strategin krävs nya kompetenser och företaget arbetar även för att bredda rekryteringsbasen för att attrahera fler kvinnor till verksamheten.
Norrköpings Hamn genomgår en stor omställning för att möta framtidens krav på hållbara transporter. För att möta utmaningarna tar hamnen ett helhetsgrepp om klimatarbetet. Med nio av tio varor som anländer sjövägen och en tydlig roll som logistiskt nav i regionen krävs en strategi som knyter samman alla delar av verksamheten.
– Vår omställningsstrategi är ett ramverk med ambitionen att minska klimatpåverkan på alla nivåer, säger Eva-Lotte Wondollek, projektchef vid Norrköpings Hamn.
Elektrifieringen av maskinparken är en central del av strategin, liksom planerna på att införa landström för fartyg i containertrafiken redan 2028. Samtidigt har hamnen startat upp två solenergiprojekt för att producera egen förnybar el.
– Vi vill inte bara vara fossilfria utan helt emissionsfria. Det kräver att vi tittar på alternativa bränslen och anpassar oss efter marknadens behov, säger Eva-Lotte Wondollek.
Att flytta mer gods från väg till sjö och järnväg är en viktig del av arbetet – en utmaning som kräver samarbete mellan flera aktörer.
– Vi är en möjliggörare i den här kedjan. Det handlar om att erbjuda en bra infrastruktur och koppla samman varuägare, transportörer och andra aktörer, säger Magnus Grimhed, marknads- och försäljningschef.

Eva-Lotte Wondollek och Magnus Grimhed.
En inkluderande arbetsplats
Hållbarhetsarbetet sträcker sig också till arbetsplatsen. Hamnen har ambitionen att locka fler kvinnor till verksamheten och är medarrangör till det kvinnliga logistiknätverket BOSSA:s kommande träff i Norrköping.
– Vi märker att fler kvinnor söker sommarjobb hos oss, vilket är ett steg i rätt riktning. Det är verkligen något som syns ute i hamnen, säger Eva-Lotte Wondollek.
Samarbetet med Linköpings universitet och yrkesutbildningar inom logistik är också centralt för att säkra kompetensförsörjningen och öka intresset för branschen.
Magnus Grimhed betonar vikten av engagemang bland både medarbetare och externa samarbetspartners:
– När vi bjuder in besökare är det många som blir överraskade av hur stor verksamheten är och vilka möjligheter som finns här.
Samverkan och framtidstro
Norrköpings Hamn ses som en viktig motor för näringslivet i regionen. Hamnens arbete med att tillgängliggöra hållbara och kostnadseffektiva transporter har blivit ännu mer relevant efter pandemin.
– Vi vill vara ett bollplank för våra kunder och hjälpa dem att hitta lösningar som möter framtidens krav. Det handlar om samverkan, både internt och externt, säger Magnus Grimhed.
Med exempel som samarbetet med centrallagret Rusta visar hamnen hur flexibilitet och anpassning kan skapa effektiva och hållbara flöden.
– När vi fick snabbare prognoser från dem kunde vi effektivisera vår hantering, vilket i sin tur möjliggjorde deras övergång till elektriska transporter, berättar Magnus Grimhed.
Framåt ser hamnen stora möjligheter i att använda digitala verktyg för att förbättra logistiken ytterligare.
– Digitalisering är en viktig del av vår strategi. Genom att utveckla smartare logistiklösningar kan vi skapa värde för både oss själva och våra kunder, avslutar Magnus Grimhed.