Jade Bouledjouidja återvinner gamla kläder utan att förstöra fibrerna – en teknik som kan förändra textilindustrin. Foto: Peter Holgersson

    Jade Bouledjouidja återvinner gamla kläder utan att förstöra fibrerna – en teknik som kan förändra textilindustrin. Foto: Peter Holgersson

    2025-02-07

    Lead-bolag tar lead i ”Textilköping”

    Från vävstolar till visioner – Norrköping, en gång Sveriges Manchester, spinner återigen framtidens textilier. Men denna gång handlar det inte om tyger för världen utan om innovation för planeten. Och det är två LEAD-bolag som visar vägen.

    Det är nästan omöjligt att föreställa sig dånet från vävstolarna och lukten av nyblekt tyg som en gång fyllde Norrköpings luft.

    I över trehundra år utgjorde textilindustrin stadens stolthet och ryggrad. Holmen, Tuppen och Drag var inte bara fabriker – de blev institutioner som klädde både Sverige och världen.

    När konkurrensen från låglöneländer ökade och syntetfibrer tog över marknaden under mitten av 1900-talet tystnade fabrikerna en efter en. 1970 markerade nedläggningen av YFA slutet på en epok. Vad skulle Norrköping vara utan sin textilindustri?

    Frågan svävade i luften medan staden långsamt famlade efter en ny riktning. De mäktiga tegelbyggnaderna i Industrilandskapet stod kvar – tomma, men inte övergivna. På 1980-talet fylldes de av nya verksamheter, och idag symboliserar området Norrköpings förmåga att tänka om och tänka nytt.

    I samma anda växer nu en ny generation textilföretag fram – med hållbarhet, innovation och cirkularitet som ledord.

    I spetsen för Norrköpings nya textilkapitel står Jade Boule­djouidja, visionären bakom Renasens. Företaget, som startades efter hennes forskning på KTH, har utvecklat en vattenfri teknik för att återvinna textilier utan att försämra fibrernas kvalitet.

    – Jag vill att textilavfall inte längre ska ses som avfall, utan som en värdefull råvara. Vi vill förändra hur branschen ser på resurser och skapa en cirkulär modell där ingenting går till spillo, säger Jade Bouledjouidja.

    Hennes resa började med en enkel fråga under en tågresa till Köpenhamn. En medpassagerare nämnde den globala textilavfallskrisen, och den tanken satte sig fast. Jade Boule­djouidja, som då forskade på polymerer vid KTH, började gräva djupare i ämnet. Hon insåg snabbt att textilindustrins problem inte bara låg i överproduktion utan också i bristen på hållbara lösningar för att återvinna det som redan fanns.

    – Det blev en väckarklocka för mig. Jag insåg att det vi såg som avfall hade potential att bli en ny resurs.

    Efter att ha fördjupat sig i kemi och materialvetenskap utvecklade Jade Bouledjouidja en teknik för att återvinna fibrer utan att skada deras kvalitet. Tekniken, som även separerar färger och tillsatser för återanvändning, minskar både avfall och föroreningar. Med två patent i ryggen tog hon nästa steg – att omvandla forskningen till ett företag.

    Det skulle visa sig vara allt annat än enkelt. Men med hjälp av företagsinkubatorn LEAD i Norrköping kunde Renasens förfina sin affärsmodell och attrahera investeringar. En av de största milstolparna kom när företaget säkrade finansiering från Norrsken Launcher, en prestigefylld plattform för hållbara startups.

    – Att få Norrskens stöd var en bekräftelse på att vi är på rätt väg. Det gav oss inte bara kapital utan också tillgång till ett nätverk av experter och mentorer som har hjälpt oss att växa.

    Renasens är nu på väg att skala upp sin teknik och siktar på att etablera en produktionsanläggning i Norrköping. Jade Bouledjouidja drömmer om att göra staden till en ledande aktör inom cirkulär textilproduktion:

    – Norrköping är inte bara en plats för oss att växa – det är en plats där vi kan bidra till att bygga en mer hållbar framtid för hela textilindustrin.

    Medan Renasens fokuserar på att ge nytt liv åt gamla material har Sam Issa och Nano Textile Solutions tagit sig an en helt annan utmaning: att skapa kläder som anpassar sig efter användaren. Företagets teknik, som bygger på adaptiva material, har potential att revolutionera allt från arbetskläder till sportutrustning.

    – Mycket resurser går åt till att producera kläder i olika storlekar. Jag tänkte: varför inte skapa ett material som kan anpassa sig i stället? säger Sam Issa.

    Nano Textile Solutions, som också ingår i LEAD, har ut­vecklat en teknik som gör textilier adaptiva – med förmågan att anpassa sig till användaren och fixera passformen.

    – Inspirationen kom från flera håll. Jag såg en dokumentär om blåsfiskens förmåga att ändra storlek, men även science fiction-filmer som ’Back to the Future’. Deras självsnörande skor gav mig idéer, säger Sam Issa.

    Denna insikt blev startskottet för en intensiv period av experimenterande. Efter hundratals försök utvecklades en teknik som inte bara kan ändra textiliernas form, utan också låta dem behålla och justera passformen hundratals gånger.

    – Det var frustrerande många gånger, men tanken på att lösa ett så stort problem för både branschen och miljön höll mig motiverad.

    Tekniken är integrerad i ridstövlar som första marknad initialt och utvecklas tillsammans med företag inom arbetskläder, sportutrustning och medicinska hjälpmedel.

    – Vi är på god väg att utveckla material som kan hjälpa människor, till exempel de med rörelsehinder, att få kläder som anpassar sig efter deras kroppar, säger Sam Issa.

    Nano Textile Solutions arbetar aktivt med olika företag för att utveckla tekniken vidare och ser en framtid där den används i flera branscher med fokus på hållbarhet och innovation:

    – Tänk om föräldrar inte behövde köpa nya kläder varje gång barnet växer ur en storlek? Vi jobbar på lösningar som inte bara gynnar konsumenterna utan också minskar belastningen på miljön, säger Sam Issa.

    En av de första stora milstolparna för Nano Textile Solutions var ett samarbete med en global tillverkare av ridstövlar. Tekniken har också fått uppmärksamhet inom andra branscher som skidpjäxor, motor­sportkläder och arbetskläder.

    – Arbetskläder är en jättemarknad där passform och ergonomi är avgörande. Vår teknik gör det möjligt att minska kostnaderna och samtidigt göra produkterna mer hållbara, förklarar han.

    Företagets nya produktionsanläggning i Norrköping har varit en nyckel för att hantera den växande efterfrågan.

    – Med produktionen här kan vi ha full kontroll och reagera snabbt när nya möjligheter uppstår. Det är en klar fördel, säger Sam Issa.

    När man går längs Strömmen och ser de gamla fabriksbyggnaderna speglas i vattnet, är det lätt att föreställa sig en tid då Norrköping
    kallades Sveriges Manchester. Samtidigt står det klart att staden inte fastnat i sitt förflutna. Tvärtom har den byggt vidare på sitt arv och förvandlat det till en vision för framtiden – en vision där hållbarhet, cirkularitet och innovation är ledorden.

    För företag som Renasens och Nano Textile Solutions är denna förvandling inte bara en möjlighet utan en verklighet. Deras arbete är ett exempel på hur Norrköping kan återta sin plats på textilkartan – med hållbarhet och innovation som nya signum.

    – Vi vill visa att det går att skapa något hållbart och meningsfullt, säger Jade Bouledjouidja.

    – Och vi tror att Norrköping är rätt plats att göra det på.

    • Sam Issa utvecklar material som ändrar storlek och passform – en lösning som kan minska behovet av kläder i olika storlekar. Foto: Peter Holgersson

    Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

    Jag förstår
    Dela