Maria Seraki i rörelse – lika bekväm i sina kostymer som i sin ambition att utmana modeindustrin.

    Maria Seraki i rörelse – lika bekväm i sina kostymer som i sin ambition att utmana modeindustrin.

    2025-02-07

    Hon vill förändra modeidealet – med kostymer

    När Maria Seraki startade eget var det en revolt mot mode­industrins ytlighet och fast fashion. I stället skapade hon hållbara, funktionella kostymer för moderna kvinnor – plagg som håller i längden.

    Maria Seraki var trött på kläder som inte höll måttet, både fysiskt och känslomässigt. Med en bakgrund långt ifrån modeindustrin tog hon saken i egna händer och satte saxen i sina egna träningskläder för att skapa en prototyp av en kostym som kombinerade komfort med stil.

    – I början var det bara en idé för min egen skull – jag ville ha något som både kändes bra och höll över tid, berättar hon.

    MWH of Sweden bygger på en enkel men radikal idé – att skapa hållbara kostymer som håller i längden, utan att tumma på etik eller kvalitet. För Maria Seraki har det inneburit att utmana en bransch som ofta värderar snabb konsumtion högre än långsiktig kvalitet – en bransch där det är lättare att följa trender än att stå fast vid hållbara principer.

    – Vi vill visa att det går att göra mode på ett annorlunda sätt, förklarar hon.

    MWH of Sweden strävar efter att integrera hållbarhet i alla delar av verksamheten, från design och produktion till pris­sättning och marknadsföring. I stället för att följa modevärldens konventioner, där plagg ofta ska vara så trendiga och kostnadseffektiva som möjligt, har Maria Seraki valt ett helt annat grepp. Med en holistisk hållbarhetsstrategi som går på djupet i varje led av verksamheten har hon skapat plagg som bryter helt mot fast fashion-trenden.

    – Det var aldrig ett alternativ att kompromissa på de här punkterna. Jag ville bygga ett företag som inte bara handlar om att sälja kläder, utan om att förändra sättet vi konsumerar och värderar dem.

    Maria Seraki beskriver hur hon såg en lucka på marknaden för storlekar som sträcker sig från 32 till 48 – ett alternativ som enligt henne ofta saknas hos konkurrenterna.

     – Vi designar för riktiga kroppar. Vår produkt ska passa och fungera för den moderna kvinnan, oavsett om hon har kurvor eller inte.

    Men resan har inte varit lätt. Maria Seraki berättar om utmaningarna med att stå fast vid sina värderingar när marknaden ibland trycker på för snabbare, mer kostnadseffektiva lösningar.

    – Jag skulle kunna skala snabbare om vi producerade billigare och snabbare, men det är inte värt det om det betyder att någon annan betalar priset – miljön eller arbetarna i fabrikerna.

    Som entreprenör utan branscherfarenhet har Maria Seraki ett annorlunda synsätt, något som hon menar har hjälpt henne att förstå vilka behov kvinnor har i sin vardag. Hon beskriver hur hennes erfarenhet utanför modeindustrin har hjälpt henne att tänka nytt och utmana normerna.

    – Mode handlar ofta om att se snygg ut, men för mig handlar det också om funktion och att plaggen ska hålla.

    I dag omsätter MWH of Sweden drygt nio miljoner kronor och Maria Seraki är en av få kvinnor i Sverige som lyckades säkra riskkapital under 2022.

    – Att få in riskkapital var ett stort steg, inte bara för att kunna växa utan också som ett kvitto på att vi är på rätt väg.

    För Maria Seraki är varje beslut ett steg närmare en mer hållbar modeindustri, och hon hoppas att andra företag kommer att följa efter:

    – Vi vill skapa debatt och förändring. Fast fashion dominerar nu, men jag tror verkligen att framtidens mode kommer se annorlunda ut.

    Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

    Jag förstår
    Dela